Villa Kalff ( Terborg ) - Aggie Daniëls

Vorige Artikel 319 van 347 Volgende

Villa Kalff, Silvoldseweg 17 te Terborg, is een prachtig historisch monument met een bijzondere geschiedenis. Vooral bijzonder is de aanwezigheid van een oude joodse begraafplaats die al wordt genoemd in 1647. Tot 1933 werd er nog begraven en er zijn 29 zerken bewaard gebleven. Het verhaal van deze mensen heb ik uitgezocht.

In 1852 bouwde Losecaat Vermeer,  kantonrechter te Terborg, de villa op fundamenten van een ouder huis. Hij kreeg hier een groot gezin en verwierf veel grond. In 1881 trouwde een lid van de bankiersfamilie Kalff uit Zwolle in in de familie. De villa bleef anderhalve eeuw in hun bezit (tot 2001). Over beide families bleek veel interessants te vertellen, zoals over de dubbele naam Losecaat Vermeer, over de rechtspraak in die tijd, over Gertrude Kalff-Losecaat Vermeer die prachtig plaatjesbehang maakte, over de rederij van familie Doijer & Kalff, over de reden van de bouw van de theekoepel, over Jaap Kalff als gepassioneerd rechter.

Begin 1900 huurde de familie Dop - Van Wijhe de villa om er een herstellingsoord voor psychisch zieken in te vestigen. De patiënten hadden klinkende namen als Van Wijngaarden en Granpré Molière. Hardcover 200 pag. prima staat.

Verkocht

 

© 2012 - 2022 Second Life | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel