Geldersche Kasteelen - J.C. Bierens de Haan en J.R. Jas

Vorige Artikel 5 van 9 Volgende
€ 7,50
Aantal

Gelderland telt vele kastelen en historische buitenhuizen. Als middelpunt van een landgoed of parkaanleg vormen ze vaak opvallende elementen in het landschap. Menig kasteel heeft in de loop der jaren te lijden gehad onder de tand des tijds. Als zestig jaar fungeert de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen als vangnet wanneer deze monumenten in hun voortbestaan worden bedreigd. De meeste zijn inmiddels gerestaureerd; de belangrijkste zijn ingericht en opengesteld voor publiek.
Dit boek beschrijft de lotgevallen van ruim twintig bezittingen van de stichting, aan de hand van hun bouw- en bewoningsgeschiedenis, met aandacht voor restauraties, interieurs en omringende tuinen. Geldersche Kasteelen geeft een rijk geïllustreerd beeld hoe dit bijzondere erfgoed is behouden.

Recensie(s)

De ondertitel van dit fraai uitgegeven boek over het bezit van de zestig jaar actieve stichting zegt ook meteen voldoende over de oorsprong van de twee soorten adellijke huizen. Gelderland is een van de rijkste kasteelprovincies van ons land en ook baanbrekend wat het behoud daarvan betreft. Toen menig eigenaar zich om financiele redenen genoodzaakt zag zijn kasteel van de hand te doen, nam de Stichting Gelders Landschap het initiatief om deze categorie monumenten in stand te houden door deze in bezit te krijgen en te restaureren. Inmiddels is het aantal van deze kastelenstichting gegroeid tot 22. Behalve op de historie daarvan wordt hier ingegaan op de interieurs en inboedels, alsmede op de tuinen en parken. Na de oorlog zag de stichting zich voor een moeilijke opgave geplaatst, omdat nogal wat kastelen ernstige oorlogsschade hadden opgelopen (waarvoor wel een subsidieregeling van 90% door het rijk werk getroffen). Op twee na bevinden de bezittingen zich nu in goede staat. Ook het vinden van een passende bestemming - verhuur of openstelling - werd een der taken. Ingegaan wordt ook op opdrachtgevers, bouwmeesters en de restauraties. Het boek geeft een schat aan gegevens en telt talloze historische prenten en foto's (kleur en zwart-wit).
(Biblion recensie, Anton van Oirschot)

Waanders - 1e druk 2000 - paperback - 176 pp. - naam voorin, lichte gebruikssporen.

230118

© 2012 - 2020 Second Life | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel