Bezetting en verzet - Henny Bennink

Vorige Artikel 51 van 366 Volgende

De geboren en getogen Lichtenvoorder Henny Bennink (1938) doorliep – na enkele jaren in een textielfabriek te hebben gewerkt – de sociale academie in Hengelo (O). Tijdens zijn studie werkte hij als groepsleider in het toenmalige ‘Jongenshuis Harreveld’, een internaat voor moeilijke opvoedbare jongens in Harreveld.

Na zijn diplomering werd hij benoemd tot maatschappelijk werker in ziekenhuis ‘De Stadsmaten’ te Enschede, welke naam later door een fusie werd veranderd in ‘Medisch Spectrum Twente’.

 

In 1992 debuteerde hij als schrijver met de roman ‘Macandra’, een boek over het wel en wee in een verpleegstersflat. Twee jaar later verscheen ‘Parenteel Bennink’, een genealogie over enkele Twents-Gelderse geslachten, gevolgd, in 1997, door het boek ‘Vragender van verleden naar heden’. Voorts publiceerde hij tal van korte historische verhalen in allerhande periodieken en tijdschriften.

 

In dit boek, ‘Bezetting en verzet’, heeft Bennink op openhartige wijze het werk van het Lichtenvoordse verzet beschreven, vooral in relatie en samenwerking met het verzet van de omringende gemeenten Aalten, Borculo, Eibergen, Groenlo, Ruurlo (Mariënvelde) en Wisch (Varsseveld). De verzetsactiviteiten die tot dusver onbekend of onderbelicht waren, hebben daarin veel aandacht gekregen.

Het materiaal voor zijn boek, een imponerende hoeveelheid, verkreeg hij hoofdzakelijk door archiefbezoek en door het afnemen van interviews van verzetsmensen, dan wel hun naaste verwanten of bekenden.

Ofschoon de tekst hier en daar indringend is, een tekst die nauwgezet de werkelijkheid van toen weergeeft, is de schrijfstijl mild. Vrijwel niemand zal zich aan de verhalen storen.

Niet alles bleek in de grauwe bezettingsjaren kommer en kwel te zijn. Soms deden zich onverwachts  koddige situaties voor. Door die in het boek op te nemen heeft de auteur bereikt dat het een boeiend en lezenswaardig boek is geworden met een bijzonder hoog gehalte aan historische waarde.

Fagus 2005 - hardcover - 422 pp - ISBN90-70017-94-6 - nieuwstaat - naamsticker op schutblad

Verkocht!

 

© 2012 - 2021 Second Life | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel