Parels en Problemen - Jozef Cornielje

Vorige Artikel 252 van 347 Volgende
€ 34,95

De schrijver is geboren en getogen in de Gelderse Poort. Zijn jeugdherinneringen hebben ongetwijfeld geleid tot zijn grote belangstelling voor water en natuur. Al vroeg ondervond hij de voor- en nadelen van de rivier de Rijn met haar verschil in waterstanden.

De plannen om daarover een boek te schrijven heeft mede te maken met zijn 48-jarige ervaring in overheidsdienst in de gemeenten Millingen a/d Rijn, Herwen en Aerdt (thans Rijnwaarden) en Angerlo. In deze gemeenten speelden onderwerpen als water en natuur, scheepvaart, zand- en grindwinningen, steenfabrieken, toerisme en recreatie een belangrijke rol. In Herwen en Aerdt was hij als ambtenaar en als gemeente-secretaris nauw betrokken bij de oprichting en exploitatie van het Watersportcentrum De Bijland.

Het gebruik van het centrum met stranden, watersportcamping met ligplaatsen voor schepen en jachthaven bestond in zijn tijd voor 50% uit Duitse gasten van het nabijgelegen Roergebied.

Na de dichting van de Spijkse Overlaat was hij gedurende 6 jaar (1958-1964) tevens secretaris van het nieuwe polderdistrict Oude-Rijn, opgericht tot verdere inpoldering van de gemeente Herwen en Aerdt met de bouw van het gemaal Kandia te Pannerden.

De benoeming tot burgemeester van Angerlo (IJsselgemeente) leidde tot zijn betrokkenheid bij de Het Rhederlaag, dat tijdens zijn 14-jarig dienstverband in die gemeente (1976-1990) is gesticht. Na zijn pensionering heeft hij het boek “Het Rhederlaag, een creatie” geschreven (1997).

De ontwikkelingen in de Gelderse Poort heeft hij nadien op de voet gevolgd. De verschillen tussen natuurbescherming in het Nederlandse en Duitse deel had zijn speciale aandacht. Zijn benadering bij de beschrijving van het gehele gebied geschiedde inclusief de invloed van de steden Emmerik, Kleef, Arnhem en Nijmegen.

Veel problemen zag hij veranderen in parels zonder het zicht op de realiteit van het rivierengebied te verliezen.

Auteur: Jozef Cornielje - Formaat: 21 x 26 cm - Aantal pagina's: 104

Uitvoering: full-colour / gebonden - ISBN: 978-90-78202-77-7 - 2011 - In nieuwstaat

230522

© 2012 - 2022 Second Life | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel